W związku z realizacją projektu "Healthier breakfast, wiser minds" programu Erasmus+ przeprowadziliśmy szkolny konkurs na logo projektu. Nagrodziliśmy pięć prac, a trzy z nich zostały zabrane do Hiszpanii, by wziąć udział w konkursie międzynarodowym. Ostatecznie, jako finalne LOGO projektu, zwyciężyła praca ucznia z Hiszpanii - zielone jabłuszko ze skrótem nazwy projektu BreWise.

brewise logo final 1006

Brewise LOGO 1 1001

Brewise LOGO 3 1003

Brewise LOGO 4 1004

Brewise LOGO 5 1005

Brewise LOGO 2 1002

Na dobre już zagościła jesień. Liście mienią się kolorami złota, brązu i czerwieni, a my korzystając 
z okazji zbieraliśmy je na spacerze i układaliśmy w bukiety. Byliśmy na wycieczce na wysypisku śmieci, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć co się dzieje ze śmieciami, które codziennie bezwiednie wyrzucamy do kosza. Wiemy na czym polega segregacja i przetwarzanie niektórych odpadów.

Wielką radość sprawiło wyjście na przedstawienie pt. „Piękna i Bestia” do Teatru Lalki „Tęcza”, gdzie mieliśmy okazję przekonać się, że za próżność, brak współczucia i bezduszność wobec innych należy się kara, jednocześnie przywraca wiarę w możliwość odkupienia nawet najcięższej winy. Miło spędzaliśmy czas na zajęciach programowych i zabawach na świeżym powietrzu.

W październiku

Już wszyscy zapomnieli o wakacjach ... Minął pierwszy miesiąc nowego roku szkolnego
i powitaliśmy jesień. Nasze Panie jak zwykle stworzyły piękne dekoracje szkolnych korytarzy oraz sal świetlicowych. W jesiennych pracach plastycznych nie mogło zabraknąć jeży, parasolek, grzybów oraz kolorowych liści. Zrobiliśmy również spis jesiennych darów. Kochamy naszą złotą polską jesień!

 

 

We wrześniu

Wakacje za nami. Dwa miesiące minęły bardzo szybko i znowu stanęliśmy w szkolnych murach. Niektórzy uczniowie swoje pierwsze kroki w nowym roku szkolnym skierowali do naszej świetlicy.

Na dzieci czekały już stęsknione zabawki, które przez całe wakacje wyczekiwały pierwszego dzwonka. Nasza świetlica powitała swoich wychowanków pięknym wystrojem sal, uśmiechniętymi nauczycielami oraz kolegami i koleżankami gotowymi do zabawy. W dni pracy szkoły czekamy
na dzieci już od godziny 6.30!

Kolejny rok wspólnej pracy i zabawy przed nami. Co robimy? Uczymy się współpracy w grupie, wykonujemy wiele prac plastycznych, mamy różne zajęcia tematyczne, nawiązujemy nowe znajomości. Przed nami kolejne wspólne spotkania, liczne konkursy. Nie możemy się już doczekać…

W tym miesiącu przypomnieliśmy sobie na zajęciach świetlicowych jak bezpiecznie poruszać się
w ruchu drogowym, zapoznaliśmy się z zasadami panującymi w świetlicy oraz jej regulaminem. Czas miło nam upływał na graniu w różnorodne gry stolikowe, ruchowe i komputerowe. Dużo czasu spędziliśmy bawiąc się na placu zbaw i boisku szkolnym.

         REGULAMIN

 

Spotkanie międzynarodowe   ERASMUS+ Brewise

            W dniach 8-10 lutego 2021 r. odbyło się międzynarodowe spotkanie uczniów i nauczycieli ze szkół w Hiszpanii, Łotwie, Portugalii, Turcji i Polski, w ramach realizacji zadań projektu ERASMUS+ Brewise - „Healthier breakfast, wiser minds”.

            W trakcie 3-dniowych zajęć, które ze względu na pandemię odbywały się w systemie online, w formie wideokonferencji, uczniowie pracowali w międzynarodowych grupach i wykonywali powierzone zadania. Jednym z nich było zaprezentowanie zasad zdrowego odżywiania na podstawie treści znanych bajek. Następnie każda grupa nagrywała i prezentowała swoje bajki pozostałym uczestnikom. Inne zadania wykonane przez uczniów polegały m.in. na wykonaniu mapy myśli, rozwiązaniu quizu kulturowego i opracowanie ankiety końcowej dla uczestników spotkania.

          Po wykonaniu wszystkich zadań przewidzianych w programie dokonano podsumowania wszystkich działań projektowych, dziękując sobie za owocną 2,5 letnią współpracę. Końcową część spotkania stanowiło pożegnanie uczniów i nauczycieli uczestniczących w realizacji projektu.

 

 

Wymiana międzynarodowa Erasmus+ Brewise w Hiszpanii

            W lutym 2020 roku odbyła się czwarta międzynarodowa wymiana uczniów w ramach realizacji projektu „Healthier breakfast, wiser minds”. Jej celem była kontynuacja działań promujących zdrowe odżywianie. Tym razem uczniowie i nauczyciele z Portugalii, Polski, Łotwy, Hiszpanii i Chorwacji spotkali się w Granollers w Hiszpanii. W trakcie wizyty uczestnicy projektu wzięli udział w ceremonii powitalnej, zwiedzili szkołę, którą gospodarze na tę okoliczność „zaczarowali” w swoiste muzeum sztuki z eksponatami o tematyce żywieniowej. Uczniowie podzieleni na międzynarodowe grupy brali udział w warsztatach, w trakcie których tworzyli bloga, redagowali tematyczną broszurę informacyjną dotyczącą dotychczasowych działań projektowych, wzięli udział w debacie na temat diety i jej wpływie na zdrowie oraz nagrywali filmy, które następnie umieszczali na Youtubie. Podczas pobytu, uczniowie i nauczyciele brali udział w warsztatach kulinarnych, zwiedzili Barcelonę, Palamos i Gironę. W Granollers uczestniczyli w grze terenowej, polegającej na odnalezieniu wcześniej wyznaczonych miejsc, sfotografowaniu się przy występujących tam obiektach i umieszczeniu zdjęć na Instagramie. W ramach przedsięwzięć organizacyjnych odbyły się spotkania nauczycieli, podczas których przeprowadzono ewaluację dotychczasowych działań i ustalono szczegóły realizacji kolejnych celów.Wizyta przebiegała
w bardzo miłej atmosferze. Zawarto nowe znajomości i przyjaźnie. Doskonalono także umiejętności w zakresie komunikowania się w języku angielskim.

 

 

 

Czwarte Zdrowe Śniadanie

Czwarte zdrowe śniadanie miało na celu pokazanie uczniom jak łatwo można przygotować zdrowe przekąski do szkoły. Wykorzystaliśmy do tego suszone owoce i warzywa (tzw.chipsy warzywne
i owocowe), drobne snacki warzywne oraz granolę z jogurtem naturalnym. Wszystkim bardzo smakowały nowe pomysły:)

 

 

 

Seixal, PORTUGAL

W dniach 13-18 października 2019 roku odwiedziliśmy  naszą szkołę partnerską
w Portugalii w ramach programu Erasmus +. W wyjeździe uczestniczyli uczniowie klas ósmych.
W spotkaniu udział wzięli także nasi przyjaciele z Chorwacji, Hiszpanii i Łotwy. Celem wizyty było przedstawienie podjętych przez partnerów zadań, promujących zdrowe życie, bez cukru
i konserwantów.

13.10. niedziela – pierwszy dzień Jesteśmy! Wylądowałyśmy na lotnisku w Lizbonie po około  trzech godzinach lotu. Polska żegnała nas chłodem, a Portugalia przywitała ciepłym, słonecznym dniem.

14.10. poniedziałek – drugi dzień Pierwszy dzień w szkole rozpoczynamy od gry pomocnej
w przełamaniu barrier językowych – poznajemy się;). Godziny mijają znacznie szybciej, niż się spodziewaliśmy. Już o 11.30 czekają na nas autobusy, którymi dojedziemy do Seixal, gdzie przydadza się stroje kąpielowe i ręczniki – czas na sporty wodne!!!! Po pływaniu kajakami ruszamy w rejs tradycyjną łodzią – Varino Amoros - poznajemy historię tego malowniczego miasteczka.

15.10. wtorek – trzeci dzień

Już o 8.40 wybieramy się w podróż do Lisbony, która wita nas słońcem i pięknymi budowlami nad oceanem. Po zwiedzeniu Belém / Jerónimos Monastery i Belém Tower czas na chwilę przerwy, gdyż o 14.30 ruszamy ulicami Lisbony z aparatami w ręce - Instagram Challenge.

16.10. środa – czwarty dzień

Od samego rana, pełni energii, ruszamy w podróż do pięknej Almady. Spacer zielonymi uliczkami parku daje nam siłę do ćwiczeń – pilates i joga. Dla zdrowia jesteśmy gotowi na wszystko;) 17.10. czwartek – piąty dzień

Kolejny dzień wyjazdu. A my mamy coraz więcej pomysłów, by zdrowo żyć! W dosłownym
i przenośnym znaczeniu. Po śniadaniu jedziemy na wycieczkę  do Setubal, które słynie
z największego targu rybnego w Portugalii. Z pomocą szefa kuchni renomowanej restauracji poznajemy smaki morza. Wieczorem ogarnia nas szaleństwo – cudny zachód słońca, tańce
i pyszna kolacja nad brzegiem oceanu – to jest to, co lubimy najbardziej. 18.10.  piątek – szósty dzień

Dzisiaj był ciężki dzień.  Musieliśmy stworzyć Bloga na temat życia bez cukru – Jesteśmy wielcy – UDAŁO SIĘ!!!.

Po ciężkiej pracy ruszyliśmy na wspólny spacer z naszymi przyjaciółmi z trzech cudownych krajów.

Jak ten czas szybko mija – ostatnie godziny:(.

Już o 02.30 w nocy musimy być na lotnisku.

Żegnamy  się z rodzinami goszczącymi. Łzy płyną strumieniami. Jeszcze tylko wymiana adresów, uściski, wspólne zdjęcie. 19.10. sobota – siódmy dzień

Ostatni dzień - Good bye Lisbona! - Witaj Słupsku!

 

 

Trzecie Zdrowe Śniadanie

Kontynuując działania związane z przygotowaniem zdrowych śniadań, tym razem przygotowaliśmy słodkie, ale też zdrowe, przekąski z polenty i soków owocowych:)

 

 

Drugie Zdrowe Śniadanie

Tematem naszego drugiego śniadania było „Koniec z cukrem”, więc postanowiliśmy przygotować kilka zdrowych przekąsek. W kwietniu studenci chorwaccy, portugalscy, polscy, łotewscy
i hiszpańscy przygotowali kilka bezcukrowych przekąsek w ramach projektu BREWISE. Uczniowie spotkali się w szkole i podzielili zadania na grupy. Niektórzy byli odpowiedzialni za robienie zdjęć
i filmów na BREWISE Instagram, podczas gdy inni siekali warzywa na houmus i przygotowywali smakołyki tahini. Kiedy skończyliśmy, poszliśmy do różnych klas, aby uczniowie naszej szkoły mogli skosztować zdrowego śniadania. Na początku poszliśmy na zajęcia i rozdaliśmy je naszym uczniom. Następnie przeszliśmy z klasy do klasy. Odwiedziliśmy także biuro Pani Dyrektor. Wszyscy byli zadowoleni z naszych przekąsek!

 

 

Wymiana międzynarodowa w Chorwacji

12 maja 2019 r. nasz projekt Brewise świętował drugie spotkanie. Wszyscy uczestnicy wybrali się do Rijeki (Chorwacja) do Szkoły Podstawowej Kozala.
W poniedziałek i czwartek wybraliśmy się do Starej Susicy, zamku w górach, gdzie zaczęliśmy pracować nad projektem magazynu. Mieliśmy czas poznać się i stać się zintegrowaną grupą.
W środę wybraliśmy się na wycieczkę krajoznawczą do Rijeki, a później udaliśmy się do różnych przedsiębiorstw telekomunikacyjnych, do gazety Novi List i do Radia Rijeka, aby zobaczyć, jak działają.
W czwartek rano pojechaliśmy do odwiedzić prezydenta miasta,, a potem popłynęliśmy łodzią na wyspę Cres i do Moscanickiej Dragi. Mieliśmy 2 godziny wolnego czasu i lunch na łodzi.
W piątek zaprojektowaliśmy magazyn projektu BREWISE.

 

 

 

Pierwsza międzynarodowa wymiana Erasmus+ BREWISE w naszej szkole

            W marcu bieżącego roku odbyła się w naszej szkole pierwsza międzynarodowa wymiana uczniów w ramach realizacji projektu "HEALTHIER BREAKFAST, WISER MINDS". Gościli u nas przedstawiciele szkół z Portugalii, Hiszpanii, Łotwy i Chorwacji.

            W trakcie wizyty nasi goście zwiedzili szkołę, wzięli udział w ceremonii powitalnej oraz
w warsztatach z zakresu zdrowego odżywiania przygotowanych przez każdą szkołę, uczestniczącą w realizacji projektu. Uczniowie brali także udział w warsztatach kulinarnych w ZSP nr 1 w Słupsku, zorganizowanych przez nauczycieli i uczniów tamtejszej szkoły przygotowujących się do pracy
w branży gastronomicznej. Pod ich fachowym okiem przygotowywali zdrowe, smaczne i kolorowe potrawy śniadaniowe.

            W trakcie pobytu uczestnicy projektu zwiedzieli Słupsk, przespacerowali się po promenadzie w Ustce oraz uczestniczyli w wycieczce do Trójmiasta. W Gdyni w Centrum Nauki Eksperyment wzięli udział w warsztatach dotyczących ludzkiego ciała, a następnie odwiedzili Muzeum Morskie
i spacerowali po Długim Targu w Gdańsku.

            W ramach działań organizacyjnych odbyło się także spotkanie, podczas którego ustalono szczegóły realizacji kolejnych zadań w ramach w/w projektu.

            Wizyta przebiegała w miłej atmosferze, uczestnicy zawarli nowe przyjaźnie. Podczas realizacji zadań projektowych komunikacja przebiegała w języku angielskim, co stwarzało możliwość doskonalenia umiejętności uczniów w zakresie komunikacji w tym języku.

________________________

      W związku z realizacją projektu Erasmus+  "Healthier breakfast, wiser minds" uczniowie klas VII i VIII przygotowali zdrowe śniadanie dla swoich kolegów
i nauczycieli. W menu były placuszki bananowe i szaszłyki owocowe. Było pysznie i zdrowo :)

 

 

 _______________________

     W związku z realizacją projektu "Healthier breakfast, wiser minds" programu Erasmus+ przeprowadziliśmy szkolny konkurs na logo projektu. Nagrodziliśmy pięć prac, a trzy z nich zostały zabrane do Hiszpanii, by wziąć udział w konkursie międzynarodowym. Ostatecznie, jako finalne LOGO projektu, zwyciężyła praca ucznia z Hiszpanii - zielone jabłuszko ze skrótem nazwy projektu BreWise.