„Spiżarnia pełna warzyw i owoców”
W październiku uczniowie klas I – III uczestniczyli w Szkolnym Konkursie Plastycznym pod hasłem „Spiżarnia pełna warzyw i owoców”. Każda klasa przygotowała plakat zachęcający do wykonywania przetworów warzywno - owocowych. Plakaty zostały wyeksponowane w holu szkoły. Największe uznanie komisji konkursowej zdobył plakat wykonany przez klasę 1b. Wszyscy uczniowie otrzymali pamiątkowe zakładki do książek.
Gratulujemy!
Dziękujemy wszystkim uczniom klas 1 – 3 za udział w konkursie i wykonanie przepięknych plakatów.
W lutym, w ramach Programu dla szkół, promującego zdrowe odżywianie, ogłosiliśmy konkurs plastyczny dla uczniów klas I-III,
pn. „Jedzmy kolorowo, żyjmy zdrowo”. Na konkurs wpłynęło 57 prac. Najciekawsze z nich zostały nagrodzone i wyeksponowane w holu szkoły.
Autorom najciekawszych prac jury konkursowe przyznało równorzędne NAGRODY
Bartek Stachura, IIb
Eryk Staciwa, II d
Jan Pluto-Prondziński, Ic
Adaś Gubko, Ia
Kuba Nowak, Ia
Maks Mielniczuk, Ia
Wiktoria Struska, IIIc
Lena Kita, IIIc
Jakub Rysak, Ia
Natan Zawadziński, IIIc
Wojciech Drohomirecki, Ia
Adam Woźniak, Ia
Agata Zarzycka, Ia
Gratulujemy!
Plan pracy dotyczący działań związanych z realizacją
Programu dla szkół
Szkoła Podstawowa nr 3 im. J. Korczaka w Słupsku - rok szkolny 2018/2019
Lp
|
Miesiąc |
Rodzaj zadania |
Adresat |
Uwagi |
1. |
październik |
Program dla szkół – przygotowanie plakatu dotyczącego udziału uczniów w programie „Mleko, owoce i warzywa w szkole” . Ekspozycja w holu szkoły. Zamieszczenie informacji |
Uczniowie klas I - V |
|
2. |
październik |
Wystawa warzyw i owoców w kącikach przyrodniczych w salach lekcyjnych. |
Uczniowie klas I-III |
|
3. |
październik |
Wycieczka edukacyjna do nadleśnictwa. Owoce runa leśnego i ich walory odżywcze.
|
Uczniowie klas III |
|
4.
|
październik |
Zajęcia edukacyjne Jesienne prace w ogródku warzywnym. Prezentacja warzyw i owoców w sali lekcyjnej.
|
Uczniowie klas I |
|
5. |
październik |
Zajęcia edukacyjne Drzewa i krzewy owocowe. Poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców.
|
Uczniowie klas II |
|
6.
|
październik |
Zajęcia edukacyjne Czytanie tekstu pt. „Kraina mlekiem płynąca”. Poznanie wartości odżywczych mleka. Wpływ składników odżywczych mleka na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nauka piosenki pt. „Muczą krowy”.
|
Uczniowie klas III |
|
7. |
październik |
Zajęcia edukacyjne Poznanie wartości odżywczych warzyw i owoców. Stosowanie zasad higieny podczas ich spożywania. Sposoby przechowywania i przetwarzania warzyw i owoców. |
Uczniowie klas IV |
|
8. |
październik |
Zajęcia edukacyjne „Jesteś tym co jesz” – zasady zdrowego odżywiania. Nowa piramida zdrowia. |
Uczniowie klas V |
|
9. |
październik/listopad |
Konkurs plastyczno- techniczny
Opracowanie regulaminu, przeprowadzenie konkursu, wyłonienie zwycięzców, rozdanie dyplomów i nagród. |
Uczniowie klas I -III |
|
10. |
listopad |
Wystawa pokonkursowa „Kram owocowo – warzywny” |
||
11.
|
listopad |
Śniadanie daje mocWspólne przygotowanie i spożywanie drugiego, zdrowego śniadania.
Umieszczenie zdjęć i opisu zadania na stronie internetowej SP3. |
Uczniowie klas I - V |
|
12. |
listopad |
|
Uczniowie klas I - III |
|
13. |
listopad |
Zajęcia edukacyjne
Przechowywanie i przetwarzanie warzyw i owoców. „EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 2 JESIEŃ - ZIMAWykorzystanie filmu https://www.youtube.com/ |
Uczniowie klas I - III |
|
14. |
listopad |
Zajęcia edukacyjne Na czym polega dieta regionalna i sezonowa.„EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 4 JESIEŃ - ZIMA (KLASY IV-V)
Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/ watch?v=1mOdY7I0S_4 |
Uczniowie klas IV - V |
|
15. |
grudzień |
Promocja zdrowej żywności. Zamieszczenie artykułu |
Uczniowie klas III |
|
16. |
luty |
Konkurs literacko - plastyczny "Mleko, warzywa i owoce mają ukryte moce" - opisz i narysuj swój ulubiony owoc, warzywo lub produkt mleczny. |
Uczniowie klas I-III |
|
|
||||
17. |
luty |
Wystawa prac konkursowych w holu szkoły Umieszczenie informacji na stronie internetowej. |
||
18. |
luty |
Zamieszczenie prac konkursowych w gazetce szkolnej |
||
19. |
marzec |
Zajęcia edukacyjne Ogródek na parapecie. Hodowla szczypiorku. Wysiewanie nasion rzeżuchy. |
Uczniowie klas I - III |
|
20. |
marzec |
Zajęcia edukacyjne Zakładamy wiosenny ogródek. |
Uczniowie klas IV - V |
|
21. |
kwiecień |
Warsztaty kulinarne „Pozbądźmy się cukru” - przygotowanie zdrowego drugiego śniadania.
|
Uczniowie klas I - V |
|
22. |
kwiecień |
Impreza prozdrowotna „W zdrowym ciele, zdrowy duch!” Propagowanie aktywnego stylu życia wśród uczniów.
|
Uczniowie klas IV- V |
|
23. |
kwiecień |
Zajęcia edukacyjne Korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw sezonowych. „EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 1 WIOSNA, LATO”Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/
|
Uczniowie klas I-III |
|
24. |
kwiecień |
Zajęcia edukacyjne Mleko, produkty mleczne i ich wartości odżywcze. „EKIPA CHRUMASA GOTUJE” ODC. 3 WIOSNA, LATO”Wykorzystanie filmu https://www.youtube.com/
|
Uczniowie klas I - V |
|
25. |
maj |
Zajęcia edukacyjne - plenerowe Wycieczki edukacyjne do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym gospodarstw ekologicznych lub zakładów przetwarzających produkty mleczne. |
Uczniowie klasy I - V |
|
26. |
czerwiec |
Opracowanie sprawozdania Wypełnienie ankiety podsumowującej program |
||
27. |
czerwiec |
Podsumowanie programu „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2018/2019 |